
Hoe archiefmode aan momentum wint
De wederverkoopeconomie heeft de afgelopen jaren aan kracht gewonnen met een overvloed aan tweedehandsopties op de wereldwijde en Indiase markten. Volgens het wederverkooprapport 2021 van de online tweedehandswinkel thredUP, zal de wederverkoopmarkt tegen 2025 11 keer sneller groeien dan de bredere kledingsector in de detailhandel. Deze verschuiving spreekt tot een nieuwe generatie van typisch Gen-Z- en millennial-consumenten die ervoor kiezen om tweedehands te winkelen wees bewuster en zoek een goedkoper alternatief voor fast-fashion retailers. Dit cohort van shoppers wordt ook sterk beïnvloed door mode, muziek en televisie van de afgelopen decennia en wil deze collectieve nostalgie in hun kleding inkapselen.
Luxemerken, die nu worstelen met de concurrentie van high-end consignatiewinkels zoals Vestaire, The Real Real en Saritoria, merken eindelijk dat circulaire mode nergens toe leidt en vechten terug met hun eigen wederverkoopaanbiedingen zoals de Gucci Vault en Valentino Vintage.
De Olsen’s openen hun archief
Mary-Kate en Ashley Olsen, de creatieve directeuren van het luxe modelabel The Row, zijn zelf curatoren. Hun eigen merk Instagram is een verzorgd raster van abstracte kunst, redactionele foto’s, flat-lays en architectuur en de referenties die bij hun seizoenscollecties horen, zijn onberispelijk onderzocht. De persoonlijke kasten van de ontwerper bieden ook vintage mode waar elke verzamelaar jaloers op zou zijn.
Eind januari maakten de ontwerpers bekend dat ze een collectie vintage mode uit hun eigen archief gaan verkopen die past in de heerlijk minimalistische esthetiek van The Row. Ontwerpers die te koop zijn, zijn onder meer Yohji Yamamoto, Martin Margiela-tijdperk Hermes, Comme des Garcons en Vintage Chanel. Mary-Kate schreef in een interview dat deze beslissing niet zozeer ging over de interesse in vintage, maar als een stap om hun winkels als universums voor zichzelf te zien. “At The Row”, vertelt ze, “hebben in de loop der jaren samengewerkt met verschillende galeriehouders, architecten en ontwerpers en hebben meubels, kunst, objecten en sieraden verkocht. Voor ons heeft het altijd deel uitgemaakt van onze visie om onze collecties te verkopen in steeds veranderende sferen, om elke locatie als uniek te beschouwen en om te bepalen wat we in elke winkel verkopen om de klantervaring te verbeteren.”
Ik heb wat Madonna draagt
Jean-Paul Gaultier was het ultieme jaren 90-merk dat, na een periode uit de schijnwerpers te zijn geweest, weer omhoogschoot in de waakzame ogen van de modeset. In de afgelopen twee jaar werd het merk gedragen door onder meer de Hadid-zussen, Cardi B en de Kardashian-clan, waardoor het een zekere cache kreeg die ertoe leidde dat fans het internet afspeurden naar stukken uit het archief. Het luxe wederverkoopplatform Vestaire Collective meldde dat de zoekopdrachten naar Gaultier begin 2021 met 300% stegen, en het merk nam er nota van.
Op 27 oktober lanceerde Gaultier zijn verhuurplatform te midden van hernieuwde interesse in het merk. Items die te huur zijn, komen uit het eigen archief van het modehuis en bevatten 30.000 stukken uit de jaren 80 en 90, waaronder tijdperkbepalende kledingstukken zoals de conische bh die Madonna droeg tijdens haar Blonde Ambition-tour, de kooijurk die te zien was op Eurotrash en de aangepaste Schott perfecte jas. Deze items zullen worden uitgebracht in een rotatie van 50 items als verhuur, met een paar stukken die afkomstig zijn van particuliere verzamelaars die bestemd zijn voor wederverkoop.