Het nieuwe tijdperk van sneakers: Thaely introduceert schoenen gemaakt van plastic afval

Het nieuwe tijdperk van sneakers: Thaely introduceert schoenen gemaakt van plastic afval

22.11.2021 0 Door l633891t

De afgelopen jaren hebben sportkledingmerken monumentale stappen gezet in het creëren van duurzame sneakers, sommige met oceaanplastic, andere met plantaardige vezels van ananas en paddenstoelen. Deze verschuiving spreekt tot de snelle technologische vooruitgang binnen de mode-industrie en daarbuiten die innovatieve denkers in staat stelt hun ideeën te materialiseren en bewuste productiemethoden naar voren te brengen. Ashay Bhave is een van die toekomstgerichte ontwerpers die duurzaamheid voorop stelt in zijn sneakermerk Thaely.

Thaely, genoemd naar het Hindi-woord voor plastic tasjes, is een oproep tot plasticvervuiling wereldwijd. Het merk van Bhave biedt een praktische oplossing voor dit probleem door middel van zijn slanke Y2K Pro-sneakers die zijn gemaakt van geüpcycled plastic afval.

Thaely-sneakers zijn ethisch gemaakt in India en gebruiken afvalmaterialen van plastic zakken en flessen om het bovenlichaam van de schoen te creëren, terwijl de zool bestaat uit gerecycled rubber. Vanaf augustus 2020 heeft het merk 36.000 plastic tassen en 25.000 flessen gerecycled en met hun recente Peta-certificering, lijdt het geen twijfel dat het merk alleen maar groter en beter zal worden.

We gaan zitten met Bhave om verder te praten over Thaely en zijn visie op het label.


GRAZIA: Hoe kwam je op het concept van zero-waste sneakers?

Ashay Bhave: Het begon als een ontwerpproject en ik was altijd al geïnteresseerd in duurzaamheid en schoenenontwerp en wilde deze twee interesses combineren. Ik had ook gehoord over het verbod op plastic tassen in India, maar realiseerde me al snel dat de wet niet wordt gehandhaafd en dat er een oplossing moet komen. Ik besefte toen het belang van door de burger geleide verandering; we kunnen niet vertrouwen op regeringen en grote instellingen om al onze problemen op te lossen.

G: Kun je ons iets meer vertellen over de stof die is gebruikt om de producten te maken?

AB: ThaelyTex is een revolutionaire nieuwe stof die eruitziet en aanvoelt als leer, maar volledig is gemaakt van plastic afvalzakken; het productieproces heeft geen extra chemicaliën nodig en er komen ook geen giftige chemicaliën als bijproduct vrij. Het productieproces is ontworpen om veilig, kosteneffectief en met de laagst mogelijke uitstoot te zijn. Elke sneaker maakt gebruik van ThaelyTex dat is gemaakt van tien upcycled plastic afvalzakken. ThaelyTex wordt geproduceerd in samenwerking met TrioTap Technologies in Gurugram, India. De plastic afvalzakken worden ingezameld bij woningcomplexen, kantoren en winkels in en rond Gurugram. De ingezamelde plastic zakken worden vervolgens gescheiden, ontsmet en verwerkt tot ThaelyTex in de Gurugram-afvalverwerkingseenheid van TrioTap Technologies zelf. Hierdoor kunnen we de CO2-uitstoot verminderen. Alle afvalverwerkingsprofessionals bij TrioTap Technologies krijgen een eerlijk loon, hebben toegang tot veilige werkomstandigheden en zijn voorzien van huisvesting.

G: Wat inspireert je ontwerpproces en de visuele look van elke schoen?

AB: De Y2K Pro’s zijn geïnspireerd op skate- en basketbalsneakers uit de vroege jaren 2000. We wilden een tijdloos silhouet creëren dat een toekomstig icoon zou zijn en dat bij vrijwel elke outfit zou kunnen worden gedragen.